Blog

Kaj vse potrebujemo za dober začetek pri predelavi mesa in izdelavi kolin

Mesarska oprema za dober začetek

Če se podajate v domačo predelavo mesnin in izdelavo kolin ali pa ste profesionalni mesar, vam za začetek priporočamo branje našega bloga. V njem boste spoznali da na naši spletni strani Agro Clair dobite vse kar potrebujete za dober začetek. To pomeni pravo in kvalitetno mesarsko opremo, če želite celostno pristopiti k zadevi. In da bi našli kvalitetno opremo morate vedeti kaj iskati. Zato vas vabimo na branje našega bloga.

Predelava mesa danes še zdaleč ni isto kot je bila včasih. Nekoč je bil to na podeželju najlepši dogodek v letu, ker so se takrat ljudje do sitega najedli mesa. Najbolj pomembno je bilo druženje, saj so si vzeli čas en za drugega.

Danes je vsega v izobilju in vse je dosegljivo, zato se ljudje za domačo predelavo odločajo iz drugačnih razlogov. Ne glede na razloge, pa osnovni pripomočki in orodja več ali manj ostajajo ista, le funkcionalno izpopolnjena. Pa poglejmo.

 

Osnovni pribor za začetek

Brez mesarskih nožev v mesariji ne gre in se tudi nič ne more začeti. Le rezilo kvalitetnega mesarskega noža vam lahko zagotovi razrez mesa kot si ga želi vsak profesionalen mesar.

V naši ponudbi so tako noži Dick kot noži Swibo, kakor tudi ostrilci obeh blagovnih znamk. Še posebej želimo izpostaviti nože Swibo.

Noži Swibo so prepoznani po rumeni barvi ročaja in njegovi ergonomski obliki, ki je prijazna uporabniku. Rezilo je ravno primerno trdo, da nož obdrži ostrino in ni pretrdo pri uporabi.

Swibo noži so razpon vseh nožev, ki jih en mesar potrebuje pri svojem delu. In potrebuje jih kar nekaj. Swibo nož za odstranjevanje kože, nož za izkoščevanje, specialni mesarski nož,……. je samo nekaj izmed nožev.

Bistvena prednost nožev Swibo je v njihovem ostrenju. Z brušenjem Swibo nožev je zagotovljena ponovna ostrina rezila.

Skratka, gre za blagovno znamko katere raven kakovosti je tista, ki je naredila nože Swibo  prepoznane po celem svetu.

Ko režete meso ni dvoma, da boste želeli najboljše orodje na trgu. Tako mesarji poleg vrhunskega noža pogosto potrebujejo še visokokakovostne pripomočke, kot so mesarice in žage za obdelavo kosti, mišic in maščob. Seveda boste vse to našli v naši ponudbi.

Delo si lahko precej olajšate z uporabo električne žage za meso ali ročne žage. Poleg tega so v naši ponudbi tudi rezervni listi tako za električno kot ročno žago.

Pred obdelavo mesa vsak mesar potrebuje še mesarski kavelj. Higienski in trpežni kavlji iz nerjavečega jekla za obešanje mesa z različno težo bodo do vrha napolnil vrečo potrebnega pribora za domačega ali profesionalnega mesarja.

Seveda, pa je pomembna tudi varnost pri delu s surovim mesom. Kaj hitro lahko stvari postanejo spolzke in mokre, zato mora vsak mesar poskrbeti za svojo zaščito. V zaščitni opremi mesarja je zato nepogrešljiv mesarski predpasnik in mesarske rokavice.

 

Naj se predelava mesa začne

Kot omenjeno na začetku se ljudje čedalje bolj obračamo k domači pripravi mesnin, klobas, salam,…….Če želite vedeti kako in iz česa so mesnine in klobase narejene priporočamo, da se lotite domače predelave.

Med drugim je na ta način zagotovljena skoraj 100% sledljivost.

Za predelavo mesa oziroma proizvodnjo mletega mesa vam priporočamo mesoreznice Reber, priznanega italijanskega proizvajalca.

 

Blagovna znamka Reber ponuja profesionalno in polprofesionalno opremo kakor tudi opremo za domačo rabo za celostno predelavo mesa.

Mesoreznice Reber so učinkovite in trpežne, kar je popolna mešanica za kvalitetne in dolgotrajne izdelke.

Zmogljivost mesoreznice je zelo pomembna, zato dobro premislite pred nakupom  kako zmogljivo mesoreznico potrebujete. Električna mesoreznica Reber vam omogoča mletje velikih količin mesa brez napora in v kratkem času.

S pravilno izbiro ploščice z luknjami in noža boste lahko dosegli zares odlično teksturo mesnin.

Če se lotevate izdelave klobas upoštevajte, da je velikost mletja odvisna od velikosti premera ovitka oziroma črev v katera boste polnili maso.

 

Predelava doseže vrhunec – klobase, salame in drugi mesnati izdelki

Izdelava klobas je na videz enostavna. A pravijo da ni tako.

V bistvu gre za mešanico umetnosti in znanosti, ki zahteva dober nos ter sposobnost izbire mesa odlične kakovosti za ustrezno vrsto klobase, ki se izdeluje.

Priprava prave mešanice mesa, maščobe, začimb in uporaba pravega ovoja je tisto, po čemer se mojster loči od vajenca. In ko je govora o ovitkih in črevih naj povemo, da boste na naši spletni strani našli svinjska in goveja čreva.

Kvaliteta naravnih črev kot so svinjska in goveja bo takoj prepoznana po barvi. Bela in belo-sivkasta čreva so odraz zdravih črev, katera bodo ščitila vsebino pred zunanjimi vplivi ter ohranila okus in vonj izdelka.

Tudi pri izdelavi klobas si lahko delo olajšate z Reberjevo ponudbo polnilk. Reber proizvaja široko paleto zelo robustnih polnilk za polnjenje klobas in salam s podporno konstrukcijo iz lakiranega jekla ali iz nerjavečega jekla INOX. Pokončne ali ležeče polnilke za klobase Reber, ki so del naše ponudbe so različnih kapacitet ter enostavne za čiščenje.

Ker pa ni dobrih klobas brez dobrih začimb vam priporočamo naše začimbne mešanice Zapik ali Salamurin.

Salamurin se uporablja za izdelavo vseh vrst klobas ter za razsoljevanje mesa in slanine za prekajevanje. Za izdelavo pečenic in krvavic pa priporočamo začimbno mešanico Zapik za krvavice ali pečenice.

 

In na koncu shranjevanje  

Nobena domača predelava mesa ni popolna brez ustreznega shranjevanja.

Včasih, še predno smo poznali hladilnike so ljudje morali najti način za konzerviranje hrane. In ta čarobna sestavina je bila sol.

Danes pa je najučinkovitejši način za podaljševanje roka trajanja vaših živil vakuumiranje. Z vakuumiranjem živilom odvzamete zrak in s tem preprečite kvarjenje živil.

Vakuumirke na naši spletni strani so seveda blagovne znamke  Reber, ki je znana po izredno kvalitetni opremi.  Namenjene so domači in profesionalni rabi.

Vakuumirke Reber zagotavljajo popolne zvare, prihranek energije do -40% ter odlično vakuumsko zmogljivost.

 

 

Če ste velik ljubitelj mesnin in salam, jih radi sami izdelujete, uživate v dobri hrani in želite poznati izvor mesa potem bo spletna stran Agro-clair pravšnja za vas. Na njej boste namreč našli prav vse kar potrebujete za domačo kakor tudi profesionalno predelavo mesa. Prisrčno vabljeni.