Blog

Kako pravilno pasirati z ročnimi pasirkami Reber, da vam bodo pasirke dolgo služile

 

Poletje in jesen sta letna časa ko na vrtu v polnosti dozorevata zelenjava in sadje. Najslastnejši so plodovi, ki jih vzgojimo sami. Ko je količina plodov večja od  porabe v gospodinjstvu je čas, da si naredimo ozimnico, ki jo bomo z veseljem uporabili v zimskem obdobju.

Da bo domača paradižnikova omaka res slastna, vaša pasirka pa vaša dolgoročna pomočnica, je potrebno poznati nekaj manjših trikov in pravil.

Če vas zanima kakšnih, si v nadaljevanju preberite prikaz pasiranja paradižnika s pomočjo ročne pasirke Reber.

 

 

Priprava paradižnikov za pasiranje

Paradižnik je plodovka, ki jo lahko shranimo na različne načine. Danes vam bomo prikazali in opisali kako iz zrelih ter zdravih paradižnikov pripraviti paradižnikovo mezgo (omako) za ozimnico.

Za začetek na vrtu odberimo samo zdrave in zrele plodove dan ali dva pred  pasiranjem, da plodovi odležijo.

Pri odlaganju paradižnikov vam bodo odlične služile tudi naše Kajo košare za shranjevanje zelenjave in sadja.

 

Pobiranje plodov za pasiranje Pobrani paradizniki za pasiranje v pasirki Reber

 

Paradižnike operemo, odstranimo peclje in jih odlagamo na pokrito površino, kjer se  odcedijo in posušijo. Manj zrele in poškodovane (gnile) plodove odstranimo.

Za pasiranje so primerni tako surovi kot kuhani paradižniki, slednje je le potrebno pred pasiranjem ohladiti.

 

Oprani paradizniki za pasiranje v rocni pasirki Reber Razrezani paradizniki za pasiranje s pasirko Reber

 

Večje paradižnike režemo na četrtinke, manjše pa na polovičke ter izrežemo zeleni del, kjer je bil pecelj. Pecljevina bi nam zamašila strojček in še pogrenila našo mezgo, zato se pri tem opravilu res potrudimo, da bomo dobili kvalitetno mezgo.

Seveda smo za razrez uporabili Swibo nož.

 

Pasiranje se lahko začne

Pa pričnimo s pasiranjem paradižnika s pomočjo ročne pasirke Reber, ki nam paradižnikovo pulpo loči od lupine in semen.

Pod izlivni lijak pasirke postavimo dovolj nizko posodo s katero bomo ujeli pulpo in jo izlivali v večjo kozico v kateri bomo kuhali. Na sprednjem delu ročne pasirke Reber  se bodo izločila semena in kožica (lupina) paradižnika. Tudi to ujamemo v posodo in jo bomo sproti izpraznili in zavrgli.

 

Paradiznikova mezga pridobljena s pasirko Reber Stranski produkt pasiranja s pasirko Reber

 

Pulpa (mezga) mora biti lepe rdeče barve, brez semen in lupin. Pogoj za to je seveda zdrav in dozorel paradižnik.

Ko pričnemo pridobljeno mezgo zlivati v večjo kozico pazimo, da kozice ne napolnimo čisto do roba. Pri vretju se ustvari pena, ki bi nam ušla čez rob in umazala štedilnik. Raje vzemimo dve posodi, ko bo voda izparela bomo zlili skupaj in lažje mešali.

Pri toplotni obdelavi pulpe (mezge) voda izpari in dobimo gosto tekočino, ki jo nato zamrznemo ali pa pasteriziramo v stekleničke ali kozarce.

Odločitev kakšno gostoto mezge bomo skuhali je naša. Glede na to kako bomo naš izdelek uporabljali lahko kuhamo še kakšno uro ali pa ga enostavno začinimo s soljo in ga shranimo.

Paradižnikova mezga je uporabna celo leto, zamrznjeno lahko uporabimo brez da bi jo predhodno odmrzovali. Ko mezgo polnimo v kozarčke naj  volumen ne bo večji od 300 ml, saj je to izdelek brez konzervansa in ko enkrat kozarček odpremo ga uporabimo v dnevu ali dveh.

Uporaba paradižnikove mezge je v kulinariki zelo široka: od omak, juh, pizz,…… kot dodatek zelju… zato naj bo osnova za vse te slastne jedi dobra. Pri pripravi uporabimo samo sol, vse ostale začimbe dodajmo pozneje, glede na to kaj bomo kuhali.

 

 

Čiščenje ročne pasirke Reber

Po končanem pasiranju  aparat za pasiranje razstavimo in operemo, da ga  shranimo in pripravimo za naslednjo sezono. Pasirko Reber lahko operete samo z vodo ali blagim detergentom za pomivanje posode.

In če smo izbrali res zrele in zdrave plodove, bomo tudi strojček z lahkoto očistili in ga posušili.

 

Čiščenje ročne pasirke po pasiranju Oprana pasirka Reber po končanem pasiranju

 

Prikazana in opisana je uporaba ročne pasirke Reber za pasiranje, naj pa vas spomnimo, da so v naši ponudbi tudi električne pasirke Reber. Primerne so za večje količine pasiranja. Z njihovo uporabo bo prihranek časa zares velik.

Rebrove pasirke tako ročne kot električne so vse bolj prepoznavne in uveljavljene v Evropi, zato ne odlašajte in pohitite z nakupom v spletni trgovini Agro-clair.si.