Blog, Uncategorized

Preprečevanje napadov volkov: Kako zaščititi živino!

V današnjem prispevku se bomo posvetili enemu izmed najpomembnejših izzivov s katerim se srečujejo mnogi kmetovalci in pastirji – preprečevanju napadov volkov. Volkovi so skozi zgodovino predstavljali resno grožnjo za človeka in njegovo živino. Zaradi močnih konfliktov med človekom in temi plenilci so bili volkovi v Sloveniji dolgo časa izkoreninjeni. Vendar pa se je s spremembo zakonodaje in prizadevanjem za ohranitev biotske raznovrstnosti volk  ponovno pojavil na naravni sceni ter si postopoma povrnil svoj nekdanji življenjski prostor.

Kako se odzvati na ta izziv? Nekateri ljudje se veselijo vrnitve volkov in menijo, da so ti plenilci pomemben del ekosistema in si zaslužijo svoje mesto v naravi. Po drugi strani pa se mnogi rejci živine soočajo z vsakodnevno bojaznijo, da bi njihove živali postale tarče napadov volkov. Ta problem zahteva ustrezne ukrepe in rešitve, ki bodo zagotavljale varnost na pašnikih.

Horizont rešitve – za večjo varnost na pašniku!

Pretekli način preprostega ograditve živali ne zadošča več, saj je s povečanjem populacije volkov potrebna boljša zaščita. Pri tem prihaja v ospredje električna pašna ograja, ki je že vrsto desetletij področje strokovnosti podjetja Horizont. Skupaj z Deželno zvezo za rejo ovc v Nemčiji smo razvili zanesljive in izredno učinkovite sisteme odvračanja volkov, ki varujejo vaše domače živali. Spodaj vam predlagamo našo rešitev.

Turbomax visokoenergijska mreža je primerna za neravno teren in gorske kraje. Zaradi posebej velikih razmikov med spodnjimi mrežami lahko majhne divje živali prehajajo skozi mrežo in ostanejo nepoškodovane. Trdni vstavljeni navpični elementi v mreži zagotavljajo stabilnost. Zmanjšano število horizontalnih žic zagotavlja izjemno visoko prevodnost ob hkratno nizki porabi energije na napravi za električno pašno ograjo.

Horizont Hotshock N500 je primeren tudi za varovanje dolgodlakih in neobčutljivih živali na električne impulze pred divjimi zvermi, zaradi ustrezne napetosti. Izdelan iz visokokakovostnih materialov, ki so odporni proti vremenskim vplivom in drugim zunanjim dejavnikom. Primeren za ograje dolžine do 20 km (srednja vegetacija) oz. 45 km (nizka vegetacija).

 

Hkrati pa ne pozabimo, da je varovanje biotske raznovrstnosti in ohranjanje ravnovesja v naravi naša skupna odgovornost. Skupaj lahko poiščemo načine sobivanja s to živalsko vrsto ter zagotovimo varnost tako za človeka kot za volka.