Blog

Vse kar morate vedeti pred nakupom električnih škarij

Zakaj živali sploh strižemo?

Velikokrat se sprašujemo zakaj se domače živali in naše hišne ljubljenčke striže. Obstaja nekaj zmotnih prepričanj, da striženje dlake ali volne ni potrebno, saj  živali same menjajo le to. Pa vendar ni tako.

Z udomačitvijo smo vzredili živali glede na njihov namen. Na primer; ovce nam dajejo meso, mleko in volno. Nimajo več enakih sposobnosti menjave volne, kot so jih imele pred udomačitvijo in selekcijo na določeno prirejo.

Naj vam najprej predstavimo zakaj se vsako živalsko vrsto striže.

Striženje ovac

Skoraj vse pasme ovc potrebujejo striženje. Pozimi volna služi za ohranjanje toplote živali in je nujna za zdravje. Poleti pa je ravno obratno, živali postane pod dlako neprijetno vroče. Različna umazanija s katero živali pridejo v stik se lahko zaplete v volno in povzroči nelagodje ter razvoj bolezni.

Ovce se striže sezonsko in sicer dvakrat na leto, v spomladanskem in jesenskem času, ko so temperature dovolj visoke. Toplejši dnevi med drugim ugodno vplivajo tudi na manjše kopičenje  lanolina na nože škarij. Ne glede na sezono striženja drobnice, bodo električne škarje EVO kos naporni nalogi.

Striženje psov

Naši hišni ljubljenčki si zaslužijo ustrezno krajšanje dlake glede na pasmo (shih tzu, koker španjel, pudlji, maltežani, jorkširski terierji,…) ter za namen razstav.  V poletnih mesecih pa lahko psom prihranimo nepotrebno potenje.

Pri tem smo pozorni, da med striženjem ne odstranimo poddlake, ampak samo naddlako. V tem primeru bi pes začel proizvajati  še večjo količino poddlake in s tem bi se potenje pospešilo.

Za oblikovanje področij okoli repa, oči in šap lahko izbirate med modelom Heiniger MIDI (za večje pasme) in MINI (za manjše pasme oziroma zelo priročen za težje dostopna mesta). Za ostale dele trupa pa so na voljo tudi modeli SAPHIR Basic, Cord ali Style z nekoliko širšim rezilom.

Striženje konj

Konji s srednjo ali visoko aktivnostjo v zimskem času potrebujejo prvo striženje dlake že oktobra (pa tja do februarja), ko začnejo pridobivati na zimski dlaki, zaradi katere se začnejo prekomerno potiti. Ker konja ne moremo hitro osušiti so podvrženi prehladu, saj potrebujejo dalj časa za osušitev zimske dlake.

Z odstranitvijo zimskega plašča z električni škarjami Progress bodo te težave izginile. Prednosti so tudi pri vsakodnevni negi konja.

Tekmovalne konje pa strižemo skozi vse leto. Z odstranitvijo zaščitne zimske ali poletne dlake pa  ne pozabite na ustrezna pregrinjala.

Striženje goveda

Edina potreba po striženju goveda je na področju vimen in stranskem delu trebuha ter med repom in zadnjimi nogami. Striže se jih predvsem za različne živinorejske razstave. To delo vam bo olajšano s Heiniger električnimi škarjami Xplorer, katere se lahko uporabi tudi na konjih.

 

Kako se lotiti striženja živali?

Vsaka živalska vrsta ima nekoliko drugačne postopke negovanja, kljub temu pa osnovni nasveti ostajajo enaki:

  1. Na spletu je veliko video vsebin. Pozorno opazujte osebo katera izvaja striženje.
  2. Pred striženjem vadite na mirnosti, uboganju ukazov in spoznavanju živali s strižnim aparatom. Pri ovcah se naučite pravilne tehnike podiranja ovac na tla. Ne želimo, da so živali pod stresom.
  3. Ko prvič strižete žival imejte ob sebi izkušeno osebo, katera vas bo vodila skozi postopek.
  4. Zagotovite si ustrezne električne škarje Heiniger.
  5. Izberite ustrezni nož.
  6. Pred striženjem naj bo dlaka ali volna čim bolj čista in suha. Nikoli mokra!
  7. Bodite pozorni, da ne ranite živali. Največ poškodb se dogaja zaradi pomanjkanja izkušenj pri striženju, hitenju, nenadnem premiku živali in pri neustrezni opremi. Za vzdrževanje električnih škarij in brušenje nožev poskrbimo tudi v naših poslovanicah v Zbiljah in Mariboru.
  8. Rezi naj bodo enakomerni in ravni, rezilo pa vzporedno s kožo.
  9. Ne pozabite na olje, katerega se nanaša na strižno glavo in nože pred uporabo ter vsakih 10-15 minut med striženjem, da se ne izsušijo.
  10. Nože je potrebno redno čistiti s ščetko.
  11. Očistite in namažite strižni aparat po priporočilih proizvajalca.

Zdaj, ko veste zakaj se živali striže in poznate začetne postopke, naj vam pomagamo s pravilno izbiro električnih škarij Heiniger.

 

Izberite prave električne škarje

Baterijske, električne in akumulatorske škarje

Polnilne baterijske škarje Heiniger nam omogočajo svobodo med striženjem, saj nas pri delu ne ovira kabel. Zato so primerne za plašne živali. Z baterijskimi škarjami se enostavno odmaknemo. Baterijske škarje zagotavljajo od 80 do 120 minut neprekinjenega striženja ter hitro polnjenje v manj kot 60 minutah.

V primeru, da strižete veliko živali v enem dnevu in imate možnost priklopa na električno omrežje 230V, bi vam priporočali električne škarje Heiniger Evo in Heiniger One. Druge električne škarje so primerne le za manjšo dnevno obremenitev, da se škarje ne pregrejejo ter posledično ne uničimo motor.

Za striženje ovc pa imamo na voljo tudi akumulatorske škarje S12, ki se priklopijo na 12V akumulator (50Ah). So izjemno priročne na terenu, ker omogočajo čas delovanja od 4 do 5 ur.

Švicarsko podjetje Heiniger je nedvomno eno izmed sinonimov za kvaliteto na področju striženja živali. Lastnosti izdelkov so: lahka uporaba, hitrost striženja in vzdržljivost naprav.

 

Kako izbrati primerne nože?

Pri izbiri nožev je najpomembneje ne glede na vrsto živali ki jo strižemo, da so rezila vedno čista, ostra in dobro podmazana.

Drobnica

Vse škarje ali ročke pri stenskih električnih škarjah Heiniger imajo dva noža, zgornjega in spodnjega.

Glavnik je daljši spodnji nož , ki drsi ob telesu in loči volnena vlakna. Prav tako pa poravna volno navzgor ter tako omogoča lažje striženje. Glavniki se razlikujejo glede na širino, debelino, poravnanost konice, obliko ter na število in dolžino zob.

Zaobljene konice omogočajo boljši dostop v debelejših in grobih vlaknih volne in so narejene za zbiranje dodatne volne ob rezu. To pomeni, da potrebujemo manj zamahov da končamo striženje kot pri nožih z ravnimi konicami. Ravne konice nožev držijo bolj enakomerno distanco in postrižejo manj v enem zamahu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Na sliki levo nož z zaobljenimi  in desno nož z ravnimi konicam.

 

Spodnji nož ima 9 ali 13 zob. Več zob kot ima bolj natančno je striženje, zato pa tudi nekoliko počasnejše.

Noži imajo kratko (3 mm), srednjo (4 mm in 5 mm) in dolgo poravnanost konice (6 mm in 7 mm). Krajše konice se uporabi za ovce z dobro negovano, odprto volno. Največkrat se uporabljajo noži s srednjo poravnanostjo konice, saj so ustrezni za skoraj vse tipe volne. Daljšo konico uporabljamo pri spomladanskem striženju pri večji količini volne.

Glavniki so na voljo kot polna debelina ali z oznako Run in. Glavniki s polno debelino imajo nekoliko debelejše zobe in s tem daljšo življenjsko dobo, saj jih lahko večkrat nabrusimo. Run in glavniki imajo tanjše zobe in zagotavljajo lažji vstop v volno.

Vsak tip noža ima prednosti in slabosti. Ni univerzalnega mnenja kateri je boljši od drugega. Nič ni narobe z noži z ravno konico, saj so preprosti za uporabo in zmanjšajo možnost urezov. Prav tako so primernejši za začetnike.

Zgornji noži imajo 4 zobe. Debelejši kot je nož boljša je kvaliteta in večkrat ga lahko nabrusimo.

Govedo in konji

Tudi škarje za govedo in konje imajo spodnji in zgornji nož. Spodnji nož ali glavnik – tisti, ki je bližje koži na živali je fiksen in je pritrjen na ohišje. Zgornji nož pa se premika, torej križa s spodnjim s pomočjo osi in ročaja. Pritisk striženja med noži se nastavlja z nastavljivo glavo.

Set nožev za električne škarje Heiniger imajo številke 31F/15, 31/15 ali 31/23. Te pomenijo število zob na nožih ter omogočajo natančno striženje do dolžine dlake 1-2 mm ali 2-4 mm.

Male živali

Univerzalni noži Saphir so primerni za striženje malih živali. Na nožih boste opazili številke #40, #10,#8.5, #5, #4F.  Večja številka predstavlja striženje na krajšo dolžino dlake. Tako je številka #40 namenjena v veterini za britje kože. V spodnjem delu pa je napisana dolžina dlake v mm, ki ostane po striženju.

Cenovno ugodna rešitev je, da svoje živali strižete sami. S tem boste privarčevali velik strošek redne nege svojih domačih živali.

Švicarska kvaliteta, varna uporaba in natančnost so temeljne značilnosti Heiniger izdelkov. Striženje živali bo tako manj naporno in po delu boste bolj spočiti in zadovoljni, tako vi kot vaše živali. Vabljeni k nakupu Heiniger škarij v naši spletni trgovini.