Blog

Kako deluje in kaj vse potrebujemo za postavitev električne ograje?

Za popolnoma funkcionalno električno ograjo potrebujemo pravilno izbrane, povezane in pravilno uporabljene komponente, ki bodo tvorile učinkovit sistem za zaščito vaših živali.

Najpomembnejši element je močan električni pastir, saj je srce vsake električne ograje. 

Pravilno postavljena in zasnovana električna ograja deluje na način prenosa kratkih električnih impulzov. Električni pastir sprosti električni impulz preko prevodnika (električni trak, kovinska žica, pletena žica,..). Več o prevodnikih si lahko preberete v našem blogu Ali veste kako optimalno namestiti električni trak in žico?

Izolatorji in drugi izolacijski materiali (ročke, palice) poskrbijo za varno prenašanje električnega toka skozi ograjo ter preprečujejo, da bi se električna energija iz ograje nenamerno preusmerila v tla (izguba toka v zemljo). Tako izolatorji poskrbijo, da ima celotna električna ograja zadostno električno napetost. 

Če se žival dotakne ograje, bo deležna kratkega, a močnega šoka. Do tega pride, ker ob stiku s prevodnikom žival zapre prej odprti električni tokokrog. Elektrika steče skozi telo živali v zemljo in preko palice za ozemljitev in priključnega kabla nazaj v električnega pastirja. Zato je ustrezna ozemljitev izrednega pomena za učinkovito delovanje električne ograje. To še posebej velja za suho zemljo ali peščena in kamnita tla, kjer bo prevodnost slabša. Pozornost pa gre tudi dolgim električnim ograjam z močnim električnim pastirjem. Povezan tokokrog je pogoj za impulze v električni ograji. Impulzi povzročajo živalim neprijeten občutek ob stiku z ograjo ter naučijo živali, da ne prehajajo električne ograje.

 

Zakaj se odločiti za električno ograjo?

Pašnik z električno ograjo je najbolj učinkovit način zadrževanja živali v omejenem območju. Uporablja se za različne vrste živali, ki so v pašni reji (konji, govedo, drobnica, prašiči, perutnina, zajci) ter tudi za varovanje hišnih ljubljenčkov. 

V primeru nezaželenih obiskov prostoživečih živali se z električno ograjo lahko zavaruje zelenica, zelenjavni ali sadni vrt.

Primerna izbira pašne opreme za električno ograjo in pravilna postavitev ter ureditev nadzorovanega območja bo zagotavljala varnost živali in odvračala nezaželene obiskovalce.

 

Katere komponente pašne opreme Horizont so potrebne za ustrezno postavitev električne ograje?

Dobro in učinkovito delujoč sistem pašne električne ograje potrebuje kvalitetne in zanesljive komponente za največjo možno varnost vaših živali.

  1. Električni pastir – oskrbuje električno ograjo s potrebno elektriko. Električni pastir oddaja impulze po električni ograji, kateri odvračajo živali od zavarovanega območja.
  2. Solarni panel (opcijsko) – proizvaja energijo za 9 V baterije in 12 V akumulatorje. Zagotavlja ustrezno napetost in prihrani stroške pri porabi energije.
  3. Vir napajanja – električno omrežje 230V, baterija, akumulator in sončni panel ter kombinacije le teh.
  4. Priključni kabel – omogoča povezavo med električnim pastirjem in ograjo. V tem delu je obvezno priključiti tudi zaščito pred strelo, ki varuje električnega pastirja pred udarom strele in nihanji v omrežju. Dodatno se lahko uporabi še stikalo za vklop in izklop električne ograje.
  5. Ozemljitev – ustrezna in pravilna ozemljitev bo omogočala nemoteno delovanje električne ograje. Žival ob stiku s prevodnikom ustvari zaključen tokokrog ter vrne tok po zemlji nazaj preko palice za ozemljitev ter priključnega kabla v električni pastir Horizont.  Za ustrezno ozemljitev je potrebna palica za ozemljitev, podzemni kabel in ozemljitveni priključni kabel.
  6. Merilniki napetosti in opozorilne tablice – merilniki napetosti so potrebni za preverjanje napetosti električne ograje (lahko uporabimo tudi opozorilne lučke ali alarme). Opozorilna tablica je zakonsko obvezna na električnih napravah in ima zakonsko osnovo v Pravilniku o varstvu pri delu pred nevarnostjo električnega toka.
  7. Prevodnik (električni trak, električne žice in pletene žice) – prenaša električni impulz v ograji. Prevodni material ni izoliran, da lažje zagotavlja dober stik z živaljo.
  8. Povezovalni kabli in vezi za trak ter spojke za žico – če so prevodniki na različnih višinah jih je potrebno povezati s povezovalnimi kabli za trak ali žico. V primeru natrganega prevodnika se uporabi vezi ali spojke, saj se s tem zagotovi ustrezna prevodnost.
  9. Izolatorji – izolatorji držijo prevodnik na ustrezni višini, izolirajo prevodni material (električni trak ali električno žico) proti palici oziroma lesenemu količku in zemlji. Izolator preprečuje stik med zemljo in ograjo in tako se električni tok nahaja samo v prevodnem materialu.
  10. Ročke za vrata – s pomočjo ročk za vrata lahko kadar koli odprete in zaprete električno ograjo, ne da bi pri tem oslabili funkcionalnost električnega ograjnega sistema.
  11. Koluti in držala za kolute – premično ogrado (mobilno) oziroma posamične odseke je mogoče hitro in enostavno razstaviti s pomočjo koluta za navijanje ali odvijanje traku in žice.
  12. Palice in leseni količki – so bistveni sestavni del vsake električne ograje. Tako palice z izolatorji držijo in vodijo prevodnike vzporedno s tlemi. Za vrata in vogale se uporablja močnejše lesene količke.

Kar nekaj sestavnih delov je potrebnih za postavitev kvalitetne električne ograje. Del, ki ga ne smemo pozabiti in bi ga želeli še posebej poudariti je ozemljitveni sistem za električno ograjo, saj brez njega električni ograjni sistem ne bo ustrezno deloval.

Splet ponuja vrsto cenovno ugodnih električnih ograj, vendar je pomembno, da jih natančno in premišljeno izberete. Upoštevati morate vrsto ograje, ki jo želite postaviti (trajna ali mobilna), vrsto živali, ki jo želite zaščititi ter seveda tudi proračun. 

Naj za zaključek še enkrat poudarimo, kako pomembne so pri postavitvi električne ograje kvalitetne in zanesljive komponente. Podjetje Horizont je danes eno izmed vodilnih svetovnih proizvajalcev pašne opreme in se ponaša z mnogimi inovacijami in patenti s tega področja.

Če boste za postavitev električne ograje uporabili visokokvalitetne komponente podjetja Horizont ter jih pravilno povezali in pravilno uporabili z vsemi priporočljivimi artikli Horizont, potem boste zares lahko uživali v največji možni varnosti vaših živali. 

Zagotovite si trajnost električne ograje, zagotovite si Horizont električno ograjo.